
آیا قیمت میلگرد کاهش خواهد یافت؟
طی سه هفته ای که گذشت، حجم تقاضای میلگرد در بورس کالا متجاوز از ۱۲ تا ۲۴ درصد از حجم کل عرضه نبود و طی این سه هفته، متاسفانه در بورس کالا قیمت گذاری ها بالاتر از متوسط قیمت میلگرد واقعی بازار داخلی صورت گرفت. آنچه که از شواهد و رفتار بازارساز در بورس کالا برمیآید، ظاهرا هدف جلوگیری از سرازیر شدن کالای فولادی به انبار تجار بوده است، اما به چه دلیل ؟! گروهی معتقدند این اقدام عمدتا در جهت جلوگیری از سفته بازی در بازار داخلی و تقویت صادرات با هدف گذاری برای ارزآوری بیشتر به کشور صورت گرفته است. با ما همراه باشید تا به بررسی رفتار بازار طی هفته های اخیر و روند قیمت میلگرد بپردازیم. جهت اطلاع از کاهش قیمت آهن امروز به مقاله مربوطه در سایت مرکزآهن مراجعه نمایید. شما می توانید قیمت تمام محصولات مانند قیمت میلگرد ۲۰ پرشین، قیمت میلگرد ذوب آهن و … را در سایت بررسی کنید از جمله این محصولات می توان به قیمت میلگرد، قیمت میلگرد st37، قیمت میلگرد ساده، آجدار، میلگرد آلیاژی و …. اشاره کرد.
آیا میلگرد بخریم یا نه؟
گروهی معتقدند اتخاذ این سیاست گذاری به همراه وضع عوارض صادراتی، منجر به حبس کالای نهایی، به ویژه میلگرد آجدار در انبار تولیدکنندگان بزرگ گردیده که گمان می رود هدف اصلی به منظور برآورده نمودن نیاز پروژه مسکن ملی بوده که حالا ضمن اینکه برخی رسانه های وابسته به فولادسازان بزرگ عنوان کرده اند هنوز خبری از این تقاضا نشده، از گروه دیگری از مخاطبین محترم شنیدیم که انبار برخی از این کارخانجات مملو از دپوی میلگرد آجدار گردیده تا جایی که در برخی از این کارخانجات حجم دپو به حد آستانه رسیده است. حالا واقعا برای ما مشخص نیست که کدام گمانه به واقعیت نزدیک تر است؟
حداقل طی این سه هفته گذشته، مجموعه این اقدامات صورت گرفته گاها متضاد در نحوه قیمت گذاری در بورس کالا از یکسو و از طرف دیگر وضع تعرفه صادراتی، بالاخره برای نیل به کدام هدف بوده؟ آیا واقعا نوعی لجبازی بین بازارساز بورس کالا با اقدامات ستاد تنظیم بازار در جریان است؟ ی
ا اینکه هر دو اراده در واقعیت یک اراده واحد هستند و این حبس محصول نهایی واقعا برای دوراندیشی ابرپروژه مسکن ملی کنار گذاشته شده؟ و اگر این طور است پس چرا گفته می شود که هنوز خبری از این تقاضا نشده و در نهایت اینکه بالاخره تکلیف بازار داخلی روی این نرخ گذاری های بالاتر از بازار داخلی و عمدتا روی نرخ صادراتی که حالا خبرها حکایت از عقب نشینی نسبتا شدید قیمت ها در این بازارهای صادراتی دارد، چه می شود؟
برخی گمانه ها از یکی از دلایل اصلی عقب نشینی شدید قیمت ها در بازارهای صادراتی منطقه، ورود محصولات تحریم زده روسیه به بازار با پایین ترین قیمت ممکن رقابتی با ایران و چیزی شبیه دامپینگ به منظور دور زدن تحریم ها بوده تا جایی که از برخی منابع خبری شنیدیم نرخ فوب شمش صادراتی CIS در حال حاضر به زیر ۷۰۰ دلار به ازای هر تن تنزل پیدا کرده و از طرفی خبر معاملات شمش ۶۷۰ دلاری با شرایط cfr به مقصد چین و مبدا روسیه هم به نوعی این شبه دامپینگ روسیه را تایید می کند، وانگهی سقوط ارزش یوان چین (به روایتی شاید عمدی) که منجر به کاهش قیمت قابل توجه سنگ آهن قبل از تعطیلات آخر هفته میلادی گردید هم می تواند از جمله دلایل دیگر چرایی این کاهش قابل توجه قیمت های صادراتی در منطقه باشد.
برای حصول شفافیت بیشتر در روند بازارهای صادراتی، و اطمینان از خرید میلگرد در ماه جاری منتظر شروع فعالیت بازارها و رسانه های بین المللی در هفته جدید میلادی هستیم.
چالش های بازار فولاد در اردیبهشت ماه ۱۴۰۱
در ماه جدید بازار داخلی با چند چالش جدی مواجه است. در ادامه به بررسی چالش های موجود در بازار فولاد در ماه جاری خواهیم پرداخت.
اول: وضع تعرفه و سردرگمی نرخ های پایه به خصوص نرخ اسفنجی به عنوان پایه تعیین قیمت زنجیره فولاد در بازار داخل
دوم: مشکل کاهش برق فولادی ها در اردیبهشت
سوم: رشد نرخ ارز متاثر از بی نتیجه ماندن مذاکرات
چهارم: عوامل خارجی، اعم از تورم و رکود
و کاهش رشد اقتصادی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه که ناشی از مشکل حلقه تامین ناشی از فرسایشی شدن جنگ اوکراین، کند شدن رشد اقتصاد چین ناشی از سیاست کویید صفر، افزایش پله ای نرخ بهره در آمریکا و… می باشد. هر کدام از پارامترهای فوق بسته به شدت و ضعف آن توان ایجاد موج های نسبتا ضعیف در بازار داخل را خواهد داشت. اما تغییر کف و سقف های فعلی در بازار شمش (۱۵۵۰۰ الی ۱۶هزار تومان) و میلگرد ( ۱۷هزار الی ۱۷۵۰۰تومان) با توجه به مولفه های اثر گذار فعلی قدری بعید است.
پس بدون هیچ گونه پیش داوری، مثل شما خط سیر بازار را پیگیری می کنیم. اما چالش و مانع اصلی در بازار داخلی یعنی عدم وجود سیاست های حمایتی از بخش خصوصی در حوزه مسکن و کاهش سرمایه گذاری در این بخش و عقب ماندگی ظاهری بخش مسکن از شیب تورم همچنان پابرجاست.
گمانه زنی در خصوص قیمت میلگرد در هفته های پیش رو
به نظر می رسد ظرف روزهای آینده باید منتظر باز شدن دامنه منفی ۳ درصد برای شفاف شدن بازار و کاهش فاصله و حباب مثبت حدود هزار تومانی بین قیمت بورس و بازار باشیم. شنیده های غیر رسمی این احتمال را تایید می کند. احتمالا با باز شدن دامنه منفی ۳ درصد در یکی دو هفته ابتدایی عرضه های بورسی با عدم استقبال خریداران مواجه خواهد شد تا این حباب مثبت ظرف مدت ۲ تا سه هفته تخلیه شود.
احتمالا در این فاصله قیمت آهن اسفنجی از هفته آینده رو به کاهش خواهد گذاشت. پس از کف یابی، بازگشت اعتماد به بازار به صورت روتین از معاملات اسفنجی و سپس معاملات شمش آغاز شده و خریدها در نرخ های کف آغاز خواهد شد و بازار شمش کف واقعی خود را خواهد یافت.
با مشخص شدن میانگین قیمت شمش و رونق گرفتن معاملات، پایه قیمت میلگرد حداقل یازده درصد بالاتر از میانگین نرخ شمش مشخص خواهد شد و احتمالا با یک تاخیر یک هفته ای پس از معاملات شمش معاملات میلگرد هم آغاز می شود و اطمینان به بازار باز خواهد گشت
نتیجه گیری
اگر همه احتمالات فوق درست از آب درآید (تجربه نشان داده تصمیمات حوزه فولاد معمولا یک شبه و خلق الساعه می باشد، این گونه تصمیمات در تحلیل فوق لحاظ نشده است) بازار ظرف دو تا سه هفته آینده کف قیمتی جدید را خواهد یافت و قیمت میلگرد بناب و سایر کارخانجات بزرگ مانند ذوب آهن تعیین کننده روند بازار خواهد شد و از اواسط یا اواخر اردیبهشت شاهد بازگشت رونق به بازار خواهیم بود.
ما در مورد کف قیمت بازار هیچ تحلیل مشخصی نداریم و بدون پیش داوری مشخص شدن کف قیمت را بر عهده بازار خواهیم گذاشت. متن فوق تنها یک تحلیل احتمالی از روند بازار است. همچنین قیمت دلار روی تمام مقاطع فولادی از جمله انواع فولادهای آلیاژی مثل: قیمت فولاد mo40، قیمت میگرد آجدار، قیمت میلگرد st37 و …. نیز تاثیرگذار می باشد.